Van manuele controle naar automatisch inzicht met MES-oplossing

Boost Nutrition (deel van Ebro Foods) produceert jaarlijks 75.000 ton hoogkwalitatieve rijst onder de merknaam Bosto. Om die grote hoeveelheden te verwerken zijn er acht verpakkingslijnen actief. Boost Nutrition vroeg Agidens om de output van die lijnen te optimaliseren. Agidens zorgde met een MES oplossing voor verbetering op verschillende niveaus.

De verpakkingsafdeling van Boost Nutrition bestaat uit zes lijnen voor kleine verpakkingen en twee voor groothandelsverpakkingen, big bags en bulkwagens. Stilstanstanden van deze machines werden ‘met pen en papier’ genoteerd en verwerkt. Dat leverde regelmatige inefficiënties op. Het doel van het project was dan ook om:

 • fouten te verminderen;
 • consistentie in dataweergave te creëren;
 • sneller inzicht te krijgen in storingen om ze zodoende beter te vermijden;
 • gegevens uit te wisselen tussen verschillende afdelingen via één platform;
 • een systeem te ontwikkelen dat uitbreidbaar is in de toekomst.

Aanpak

 • Analyse van bestaande systemen en procedures
 • Vastleggen van verbetermogelijkheden
 • Uitwerken van een MES oplossing en opstellen van een roadmap
 • Volledige configuratie en integratie in bestaande IT-landschap
 • Testing & commissioning
 • Opleiding en support waar nodig

Nood aan rapportage en tracering

“Hoeveel minuten bedraagt het oponthoud? Waarom stond de machine stil? Hoeveel dozen rijst zijn er verloren gegaan? Wat is het percentage aan uitval,” zegt Hubert Peeters, maintenance, project & safety manager bij Boost Nutrition. “Machines moeten maximaal operationeel zijn en oponthoud, om welke reden dan ook, moet zo veel mogelijk worden vermeden.”

Peeters: “Op basis van verzamelde gegevens worden de verpakkingslijnen
bijgestuurd, alleen ontbrak er in het bedrijf een degelijke tracering en rapportering an stilstanden.”

BrightEye als MES-oplossing

Agidens kiest MEScontrol.NET van BrightEye als preferred solution voor MES projecten in de food & beverage-industrie.

MEScontrol.net is een Manufacturing Execution System of multisite openstructuur software, gebaseerd op industriële standaarden zoals ISA-95, B2MML, OPC.

De software is volledig ontwikkeld in Micrososft®.net. Dit maakt dat MEScontrol.net makkelijk inzetbaar is voor grote, maar ook kleine bedrijven en voor discrete, batch, continue en voor alle logistiek technische processen.

Sneller, correcter en voor iedereen beschikbaar

Hubert Peerters legt de voorwaarden voor de oplossing uit: “De nieuwe software moest voor iedereen duidelijk beheersbaar zijn, een minimum aan manuele input vragen én een degelijke gestandaardiseerde opleiding bieden waarmee iedereen aan de slag kan.”

Het is MEScontrol.net dat de flow verzorgt tussen verpakkingslijnen enerzijds en de dministratie anderzijds. Bovendien is er automatische gegevensuitwisseling.

Luc Van Hoof, teammanager application software bij Agidens, legt uit wat het pakket bij Boost Nutrition juist doet: “MEScontrol.net stuurt verpakkingsopdrachten automatisch vanuit het ERP-programma naar de werkvloer. Het grote voordeel van deze software is het gestandaardiseerde integrale platform. De mensen blijven immers in één omgeving werken. Voordien werkte de administratie met een rekenbestand én een gegevensbestand. Nu hebben we alle informatie van de werkvloer en de planning in één beheersbare omgeving.

Er is nog een ander voordeel: “Voorheen was er ook een dubbele invoer van gegevens. Zo vulde een operator aan de verpakkingsmachine gegevens in en de administratie nam dezelfde gegevens over in andere bestanden. Er was geen integratie of communicatie van systemen. Alle data zijn nu in één platform aanwezig en verbanden tussen gegevens worden nu automatisch gelegd.”

Tracking

Via het logistieke proces worden de dozen automatisch naar de palletiseermachine gestuurd. Elke pallet wordt voorzien van een uniek ID-nummer dat bij de pallet blijft tot aan de labelmachine.

Hubert Peeters legt het belang uit: “Die tracking is zeer belangrijk voor het labelingproces. Op elk moment moet men weten van welke lijn de afgewerkte producten afkomstig zijn, en vooral wat de inhoud ervan is om het juiste label te kleven.”